Home

Algemeen

In deze bestuursrapportage rapporteren we over de voortgang van de Urgente maatschappelijke opgaven (UMO's). Deze opgaven staan centraal in de uitvoering van het Bestuursprogramma 2022-2026. Onder de verschillende thema’s en subthema’s gaan we op doelenniveau hier dieper op in.

Duurzaamheid
We zijn op dit moment bovenal bezig met het opstellen van een integrale duurzaamheidsagenda voor de komende periode. Hèt middel om meer focus te kunnen aanbrengen in deze brede opgave. We verwachten de duurzaamheidsagenda dit najaar aan de raad te kunnen aanbieden. Daarnaast zijn we samen met de provincie en andere partners aan de slag gegaan met het uitwerken van het nationaal programma landelijk gebied (NPLG). Verder zijn we begonnen met het – in samenspraak met inwoners – uitwerken van wijkuitvoeringsplannen in Drouwen, Borger, 2e Exloërmond en Valthe. Ook in eigen huis ondernemen we actie: zo is de aanbesteding voor elektrische dienstauto’s afgerond, gaan we ons gemeentehuis op een ‘groene’ manier renoveren en stellen we een duurzaam materiaalplan op voor onze buitendienst.

Wonen
Het bouwen van woningen is één van de urgent maatschappelijke opgaven voor deze bestuursperiode. We hebben waar het gaat om onze eigen woningbouwlocaties belangrijke stappen gezet. In Nieuw-Buinen hebben we met inwoners gesproken over de plannen aldaar en zetten we stappen om de bestemming van locaties aan te passen zodat we daar kunnen bouwen. In Borger is in Daalkampen 3 op het moment van schrijven het archeologisch onderzoek bijna afgerond. Ook zijn we gestart met de verdere uitwerking van woningbouwplannen in Drouwenermond. De beleidskaders omtrent flexwonen zijn door uw raad goedgekeurd. De kaders omtrent tiny houses komen eraan. Tot slot is het uitvoeringsprogramma van de Woonvisie 2022+ bijna gereed voor de volgende stap.

Armoede en bestaanszekerheid
Vanuit deze urgent maatschappelijke opgave hebben we inmiddels veel gerealiseerd. Quick wins als het vergroten van de doelgroep (naar mensen met 130% van de bijstandsnorm in plaats van 120%) zijn afgerond. Verder hebben we de meedoenwebwinkel uitgebreid met een eenmalige energieregeling voor duurzame apparaten en andere isolerende producten. We hebben meer vrijwilligers kunnen opleiden tot energiecoaches en hun opleiding geprofessionaliseerd. We hebben ons aangesloten bij het Drents fixteam dat bij mensen langsgaat voor het aanbrengen van kleine effectieve maatregelen zoals kierdichting, radiatorfolie en waterbesparende douchekoppen. Tot slot hebben we een noodfonds ingericht voor verenigingen en stichtingen met fors gestegen energiekosten.

Zorg dichterbij en voorzieningen
De eerste buurtkamer is in het MFA in Nieuw-Buinen geopend. Daarin werken sociale teams, gemeente, stichting Andes en corporaties en andere maatschappelijke organisaties samen en kunnen inwoners binnenlopen met vragen (of gewoon een kop koffie). We hopen dit jaar ook een buurtkamer in Valthermond te openen.

De bouw van het nieuwe Esdal college in Borger vordert gestaag, het hoogste punt is op het moment van schrijven bereikt. Ook wordt hard gewerkt aan de renovatie van sportpark Odoorn. De eerste stap om een nieuwe sporthal De Koel te realiseren is gezet. Kortom, er wordt gebouwd in Borger-Odoorn!

Preventie en inclusie
We zijn in samenwerking met onze maatschappelijke partners aan de slag gegaan om te komen tot een brede samenhangende aanpak op het gebied van gezondheid en preventie. Een aanvraag van een brede specifieke uitkering (SPUK) vanuit het rijk hiervoor is inmiddels goedgekeurd.

Op korte termijn zullen we de raad een startnotitie voor de lokale inclusieagenda aanbieden. Na vaststelling zullen we met een brede maatschappelijke werkgroep – bestaande uit onder meer inwoners, ervaringsdeskundigen, ondernemers en maatschappelijke organisaties – deze lokale inclusieagenda gaan opstellen. Binnen de gemeentelijke organisatie krijgen ambtenaren een bewustwordingstraining voor inclusie in de breedste zin van het woord. Ook de college- en raadsleden zullen hiervoor worden uitgenodigd.

Participatie
Een belangrijke randvoorwaarde voor uitvoering van deze opgaven is participatie. Participatie moet verder handen en voeten worden gegeven en onderdeel worden van ons DNA. De vraag is niet of we participatie toepassen maar hoe.

Het verder vormgeven van de invulling van inwonersparticipatie – in navolging van de door de raad vastgestelde participatievisie ‘Bouwen aan een nieuw samenspel’ – heeft enige vertraging opgelopen. Onze verwachting is dat in de loop van het jaar dit zal worden opgepakt.

Deze pagina is gebouwd op 05/22/2023 10:37:03 met de export van 05/17/2023 13:04:50